VG_Van Nieuwenhoven_EV en Hybride_1

ONDERHOUD ELEKTRISCHE EN HYBRIDE AUTO’S

Elektrische en hybride auto’s zijn inmiddels niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Overal om je heen zie je er wel eentje rijden of aan de stekker staan. Dit betekent automatisch dat deze auto’s  voor onderhoud of reparatie een keer de werkplaats in moeten. Maar hoe ziet dit onderhoud eruit en wat zijn de verschillen ten opzichte van een auto met brandstofmotor?

Allereerst is het goed om te melden dat Green2Go een onderdeel van Autobedrijf van Nieuwenhoven is. Hierdoor zijn alle faciliteiten aanwezig om onderhoud aan auto’s uit te kunnen voeren en in ons geval ook aan elektrische en hybride auto’s. Specifiek voor deze laatste groep hebben wij:

Een monteur die opgeleid is voor EV met NEN9140 certificaat.
De benodigde gereedschappen en veiligheidsmiddelen om verantwoord aan een EV te werken.
Up-to-date uitlees en diagnose apparatuur.
Een parkeerplek met laadpaal.
Uitgebreide kennis inzake een breed pakket aan elektrische en hybride voertuigen.
Hierbij volgen wij de voorschriften van de fabrikant en blijft de, eventueel resterende, fabrieksgarantie bestaan.

ONDERHOUD EV

Over het algemeen is het onderhoud aan een elektrische auto eenvoudiger en daardoor goedkoper dan aan een brandstof auto. “Over het algemeen” omdat het enerzijds een stuk eenvoudiger is door het ontbreken van een brandstofmotor en dus onderdelen zoals bougies, uitlaat, distributieriem, olie, etc. niet vervangen en ververst hoeven te worden. Maar anderzijds vergt het meer specialistisch onderhoud omdat een elektrische auto uit andere onderdelen bestaat (accupakket, elektromotor, omvormer, lader, veel elektronica en software) en daardoor een andere werkwijze nodig is. Bovendien is veiligheid enorm belangrijk in verband met de hoge stroomwaardes.

De onderdelen die behoren bij de elektromotor hoeven veelal alleen gecontroleerd, geüpdatet en getest te worden. Onderdelen die wel met regelmaat ververst of vervangen moeten worden, zijn pollenfilter, remmen, remvloeistof, banden, ruitenwissers, lampen en vloeistoffen. De remmen en de vloeistoffen verdienen wat extra toelichting.

REGENERATIEF REMSYSTEEM

Elektrische auto’s zijn meestal voorzien van een regeneratief remsysteem. Dit betekent dat er afgeremd wordt op de motor en hiermee wordt er energie teruggewonnen voor de accu. De remmen worden hierdoor gespaard en hoeven dus minder vaak vervangen te worden. Alleen wordt dit in de praktijk teniet gedaan door de stevige rijstijl van veel EV berijders. 

VLOEISTOFFEN EN AIRCO-ONDERHOUD

De koelvloeistoffen en het airco-onderhoud zijn uitermate belangrijk bij een elektrische auto. Deze dienen namelijk voor de koeling van het accupakket en het electro systeem. Het belang hiervan wordt door veel berijders over het hoofd gezien maar kan tot forse schade leiden op termijn.

ONDERHOUD HYBRIDE AUTO’S

Een hybride auto is een combinatie van een brandstof en een elektromotor. Het hoofddoel van de elektromotor is het op een bepaalde manier ondersteunen van de brandstofmotor en deze daardoor een stuk zuiniger te maken. Er zijn vele varianten van hybrids bijvoorbeeld milde -, full – en plug in  hybrids zelfs auto’s met een range extender. Het verschil zit hem met name in de mate waarin de elektromotor alleen maar ondersteund wordt of ook zelfstandig een stuk kan rijden. Omdat de brandstofmotor nog steeds aanwezig is, zal deze onderhouden moeten worden en vervallen hiermee de voordelen van een volledig elektrische auto. Het voordeel van een hybride is dus brandstof besparingen de actieradius. Bij een plug in hybride kan de auto behoorlijke afstanden volledig elektrisch afleggen alvorens de brandstof motor aanslaat. Ideaal als je veel korte stukken rijdt of voor in de stad. De brandstofbesparing kan hierdoor behoorlijk oplopen. Bovendien ligt de aanschafprijs van hydride auto’s op dit moment lager dan van volledig elektrische auto’s.

Dit alles maakt de hybride auto’s interessant voor mensen die nog niet meteen volledig op een elektrische auto willen of kunnen overstappen maar toch al een bijdrage willen leveren op het gebied van duurzaamheid.