02.06.2019

De monteur achter Vakgarage van Nieuwenhoven

De monteur achter Vakgarage van Nieuwenhoven

Jan van der Zwaan heeft in 2018 zijn 40-jarig jubileum gevierd bij Autobedrijf van Nieuwenhoven. In 2020 gaat hij met pensioen, na een lange loopbaan als monteur. Hij staat bekend als een vriendelijke reus die weet van aanpakken en houdt van sleutelen.

Jan is opgegroeid in een boeren gezin waar hij al jong leerde om aan te pakken en met zijn handen te werken. Toch heeft de techniek hem altijd meer getrokken en daar heeft hij ook zijn werk van gemaakt. Jan is in 1978 bij de “gebroeders van Nieuwenhoven” begonnen, en in datzelfde jaar is Bart van Nieuwenhoven, één van de huidige eigenaren is geboren.  Dat geeft wel aan dat Jan in de lange tijd dat hij bij Van Nieuwenhoven heeft gewerkt heel wat veranderingen heeft meegemaakt.

Van merkdealer (Simca, Mazda en Nissan) naar universeel autobedrijf. Diverse verbouwingen en uiteindelijk ook de bedrijfsoverdracht van vader Bert naar de volgende generatie broer en zus Bart en Caroline. De variatie met verschillende automerken en de leuke collega’s maakt het werk bij garage van Nieuwenhoven leuk en afwisselend.

Automonteur is een mooi vak

Als Je interesse hebt in techniek is de keuze voor automonteur een goede keuze, het is heel volgens Jan heel gevarieerd werk. 
“Je bent zowel met je handen als met je hoofd bezig en het is een uitdaging om een probleem bij een auto, als een soort van puzzel, op te lossen”. Iedere dag is anders je weet nooit van te voren welke auto en welke klachten je onder handen gaat nemen en dan is het natuurlijk een uitdaging om te zorgen dat de klant weer zonder problemen en tevreden de weg op kan. 
Jan is zelf meer van het grotere sleutelwerk, koppeling vervangen, aan het motorblok zelf sleutelen en voorheen gasinstallaties inbouwen. 
Er zaten vroeger veel meer mechanische onderdelen aan een auto waaraan je kon sleutelen.  Tegenwoordig wordt de auto langzaam één grote computer en ben je veel meer bezig met uitlezen en diagnose stellen en moeten steeds vaker onderdelen vervangen worden omdat je ze niet meer kunt afstellen of repareren.  

Computers
Jan heeft nogal een haat/liefde verhouding met computers. 
Iedereen die Jan kent weet dat het formaat van zijn handen en vingers boven gemiddeld ligt. 
En dat botst nogal eens met het gemiddelde formaat van de toetsen op toetsenborden en touch screen apparaten. Daar worden dan ook regelmatig grappen over gemaakt.
De collega’s van Jan geven allemaal aan dat Jan een top monteur is alleen computers zijn niet zijn ding. Een van Jan’s typerende uitspraken is dan ook: "Kom eens even want dat vuil ding (computer) doet niet wat ik wil." Terwijl hij toch echt zelf het toetsenbord bedient.

Eerste werkdag

De eerste werkdag zal Jan niet snel vergeten, natuurlijk een beetje zenuwachtig was hij druk bezig met het inbouwen van een gasinstallatie op de hefbrug. 
Toen hij achter in de kofferbak bezig was met de tank, had Jan niet in de gaten dat hij de auto beetje bij beetje vooruit duwde. 
Totdat met een flinke klap de auto aan de voorzijde van de hefbrug rolde en op de grond terecht kwam. Gelukkig stond de hefbrug maar een klein stukje van de grond en bleef de schade beperkt. Jan was er natuurlijk behoorlijk door ontdaan. 
Gelukkig kon de klant er mee lachen en is alles goed gekomen. Niet zo’n fijne start op je eerste werkdag. 
Jan mocht gewoon blijven werken en…….. “Ik heb het een hele tijd volgehouden bij van Nieuwenhoven”. 
“Dat is ook niet zo heel moeilijk met allemaal fijne collega’s” lacht Jan. 

Vrije tijd
Na een drukke werkdag is hij graag thuis aan het hobbyen, werken in de tuin en tv kijken.
In zijn vrijetijd is Jan het liefst thuis, samen met mijn vrouw, twee dochters, een schoonzoon en zijn kleinkinderen. In de vakantie maakt hij graag dagtrips in Nederland en luistert graag naar jaren 60/70 muziek. Niet specifiek een band of zanger maar alles uit zijn kroegentijd. 
“Dat is echte muziek die nu nog steeds mooi is en niet allemaal van dat gedreun”. Als Jan Slaapt kun je hem het beste laten slapen en is het echt geen goed idee om hem wakker te maken. Jan slaapt het liefst in zijn eigen bed. Dus verre vakanties zijn niet aan hem besteed. Hij heeft het wel eens gepresteerd om vanuit een vakantiebestemming in Duitsland ’s avonds naar huis te rijden om in zijn eigen bed te slapen en ’s ochtends weer terug naar Duitsland te rijden.

Lijfspreuk
Jan heeft zo ook zijn eigen lijfspreuk: “Van constant achterom kijken wordt je oud, je moet vooruit kijken en met de tijd meegaan”, genieten van de mensen en dingen om je heen. 
Niet blijven hangen in oud zeer. 

Foto Huib van Deursen