20.02.2020

Alarm….Alarm…Marteralarm…

Alarm….Alarm…Marteralarm…

In onze werkplaats treffen we de laatste tijd steeds meer ongedierte aan onder de motorkap. Van ratten tot konijnen. Meestal komen deze dieren af op de warmte onder de motorkap of het isolatiemateriaal dat zo lekker is om een nestje van te bouwen. Vrij onschuldig allemaal. Het wordt pas gevaarlijk als er plotseling storingslampjes gaan branden, er lekkages zijn of als de auto het niet meer doet. Dan kunnen we te maken hebben met het “knaagwerk” van de steenmarter. Deze viervoeter knabbelt namelijk graag aan slangen en leidingwerk onder de motorkap.

Waarom knaagt de marter aan leidingwerk?
Dit roodbruine roofdiertje knaagt niet zomaar aan deze slagen en leidingen maar komt af op de vislucht van een bepaald soort rubber. Sinds bepaalde weekmakers verboden zijn, gebruiken fabrikanten visolie en vismeel in slangen en isolatiemateriaal om deze soepel te houden.

Een andere mogelijke oorzaak voor de overlast wordt gezocht in het territoriumgedrag van deze knager. Juist in de paartijd markeren de steenmarters hun territorium met urine. Parkeer je je auto in het territorium van de marter kan dit agressie opwekken waarna hij, ter verdediging, start te knagen. 

Door dit sterke territoriumgedrag heeft het overigens geen nut het diertje te vangen of doden (wat verboden is). Zodra de ene steenmarter wegvalt wordt zijn plek al snel ingenomen door een andere steenmarter. 

Hoe herken je schade door de marter?
Als je een lekkage hebt, er storingslampjes aangaan of de auto start slecht kan dit het gevolg zijn van schade aan het leidingwerk door een marter. Er wordt zelfs steeds vaker een verband gelegd tussen de aanwezigheid van steenmarters en gebieden waar veel autobranden plaats vinden. Door het knagen aan kabels kan er immers kortsluiting ontstaan. 

Tevens verraden steenmarters hun aanwezigheid op een andere manier. Namelijk door de lucht van urine en uitwerpselen. Het kan namelijk zo zijn dat de steenmarters hun behoefte doen onder de motorkap en hun territorium afbakenen met geursporen. Zodra je de kachel aanzet in de auto ruik je deze walm van urine heel goed. De enige manier om schade vóór te blijven, is de motorruimte periodiek te controleren op uitwerpselen, nestjes en aangevreten isolatiemateriaal, leidingen, slangen en hoezen of preventieve maatregelen die de steenmarter op afstand houden.

Maatregelen om steenmarters op afstand te houden
De steenmarter is een beschermde diersoort. Dit betekent dat we het dier niet mogen doden, vangen of verjagen. We mogen de marter natuurlijk wel op afstand houden. Daar zijn een aantal mogelijkheden voor. Helaas niet allemaal even effectief en praktisch. Dus een kwestie van uitproberen welke het beste werkt.

 1.   De marterverjager 

De marterverjager is een klein apparaatje dat onder de motorkap wordt gemonteerd en een ultrasoon geluid produceert wat de marter afschrikt maar voor mensen niet hoorbaar is. Het wordt rechtstreeks op de accu aangesloten waardoor het een permanente oplossing is. Naar onze ervaring de beste oplossing. Met name omdat je er geen omkijken meer naar hebt. Enige punt van aandacht zijn de overige huisdieren die gevoelig zijn voor het geluid. Kijk uit als je de auto parkeert in de buurt van een hondenhok bijvoorbeeld

2.    Een draadrooster

Een steenmarter loopt niet graag over een draadrooster of gaas. Het loopt vervelend, wiebelt en maakt geluid. Je kunt een rooster of frame maken van draad of kippengaas en daar de auto op parkeren. Zorg wel dat het rooster royaal buiten de auto door loopt. Marters kunnen immers goed klimmen en springen. Hij kruipt dan via de wielen alsnog richting motorruimte. Nadeel: het is optisch niet de mooiste oplossing en nogal een gedoe om het te maken. 

3.    Diverse anti martergeurtjes

Je kunt ook proberen om een geur onder de motorkap aan te brengen die de marter vies vindt of de aanlokkelijke geur van visolie maskeert. Bijvoorbeeld een marterspray, toiletblokjes, een doekje met ammoniak en zelfs een zakje met hondenhaar schijnt de marter op afstand te houden. Nadeel van deze oplossingen is het feit dat je het regelmatig moet herhalen. De geurtjes vervagen na verloop van tijd. Bovendien moet je de geur op diverse plaatsen onder de motorkap aanbrengen, liefst dicht bij de favoriete slangen en leidingen. Daarbij moet je extra uitkijken dat de blokjes en zakjes geen hete motordelen raken en zich via de kachel in passagiersruimte verspreiden. Vooral de chemische middelen.

4.    Verlichting

Een steenmarter houdt niet zo van licht. Plaats de auto onder een straatlantaarn of op een verlichte oprit. Dat zal de steenmarter enigszins afschrikken.

Heb je een steenmarter ontdekt en een van de genoemde maatregelen getroffen, zorg dan dat je het motorcompartiment meteen goed reinigt. Verwijder haren, uitwerpselen en voedselresten. Hiermee haal je de martergeuren weg en voorkom je dat andere marters hun voorganger ruiken en het territorium willen overnemen. Gelukkig zijn steeds meer autofabrikanten zich ook bewust van de problemen die de steenmarter kan veroorzaken. Stappen die zij onder andere ondernemen zijn: rubbersoorten zonder visolie, motorruimte hermetisch afsluiten of tegen meerprijs een martervrije motorruimte.

Heb je interesse in een marterverjager? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie. Vakgarage van Nieuwenhoven T. 0495-631462